Ensimmäinen Suomalainen Seven Summits Projekti

Seven Summits on vuorikiipeilyhaaste kiivetä jokaisen maanosan korkein vuori.

Seven Summits –termiä käytti ensimmäisenä amerikkalainen vuorikiipeilijä Richard Bass, joka saavutti seitsämännen huippunsa 30 huhtikuuta 1985.

Bassin Seven Summits –vuoret olivat:

  • Afrikka: Mount Kilimanjaro (5895m) Tansaniassa
  • Eurooppa: Elbrus (5642m) Venäjällä.
  • Australia: Mount Kosciuszko (2228m) Australiassa.
  • Etelämanner: Vinson Massif (4897m).
  • Etelä-Amerikka: Cerro Aconcagua (6959m) Argentiinassa.
  • Pohjois-Amerikka: Denali (6194m) Alaskassa, Yhdysvalloissa.
  • Aasia: Mount Everest (8850m) Nepalissa.

 

Vuotta myöhemmin, 3 joulukuuta 1986, legendaarinen vuorikiipeilijä Reinhold Messner saavutti omat Seven Summits –vuorensa. Messner lista erosi Bassin listasta yhden vuoren osalta: Australiassa sijaitsevan Mount Kosciuszkon korvasi Carstens Pyramid (4884m) Indonesiassa. Messner perusteli päätöstään sillä että Papuan-saari, jolla Carstensz Pyramid sijaitsee, kuuluu Australian maanosaan.

Oikea seitsämäs vuori jakaa edelleen mielipiteitä vuorikiipeilijöiden keskuudessa ja näihin näköeroihin viitataan yleensä nimillä Bassin Lista ja Messnerin Lista – ja molemmat hyväksytään yleisesti virallisina Seven Summits –vuorina.

Tähän mennessä vain 334 henkilöä ympäri maailmaa on kiivennyt Seven Summits –vuoret ja heistä noin kolmannes on kiivennyt molemmat vaihtoehdot seitsämännen vuoren suhteen.

Seven Summits –vuoret on kiivennyt vuorikiipeilijöitä Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja jopa Islannista, mutta kukaan suomalainen ei ole niitä vielä kiivennyt.

Tavoitteenani on kiivetä Seven Summits -vuoret ja jos kaikki menee nappiin neljän jäljellä olevan vuoren kanssa, niin minusta tulee ensi kesäkuussa ensimmäinen tavoitteen saavuttanut suomalainen, joten pitäkää mulle peukkuja!